Jak się pozbyć moli spożywczych?

Mole spożywcze to szkodniki, które bardzo łatwo zalęgają się w kuchni. Najczęściej przynosimy je w produktach sypkich ze sklepów spożywczych nawet nie zdając sobie z tego sprawy. Żywią się mąką, kaszą, ryżem i cukrem. Składają w nich larwy i rozmnażają się bardzo szybko. Jak pozbyć się larw spożywczych z domu?

Wyrzuć wszystkie sypkie produkty z szafek

Jeśli zauważyłeś w mieszkaniu latające brązowe motyle, albo larwy w kuchni. Możesz być pewny, że Twoją kuchnię opanowały mole spożywcze. Walkę z owadami rozpocznij od wyrzucenia sypkich produktów spożywczych z szafek. Wrzuć je do worka naśmieci i jak najszybciej wynieś na śmietnik. Następnie porządnie wymyj szafki środkami do mycia kuchni, a także octem. Mole spożywcze nie znoszą jego zapachu. Oczywiście musisz odkurzyć dokładnie całą kuchnię, jej zakamarki, tyły szafek i podłogę.

Profilaktyczne sposoby na pozbycie się moli

Gdy już wyrzucisz wszystkie produkty i odkurzysz całą kuchnię możesz dodatkowo zrobić roztwór do przetarcia szafek w środku. Wystarczy w proporcjach 1:1 zmieszać wodę z octem i olejkiem cytrusowym. Jeśli nie chcesz ponownie myć szafek możesz roztwór wody i octu podgrzać i postawić w zamkniętej szafce do ostygnięcia. Jeśli nie znosisz zapachu octu pozostaw w zamkniętych szafkach aromat waniliowy.

Zabezpiecz produkty spożywcze przed molami

Nowe zakupione produkty po przyniesieniu ze sklepu przesyp do szklanych pojemników. Warto wiedzieć, że mole nie przedostaną się do szklanych opakowań. Do środka pojemników można włożyć jeszcze po liściu laurowym, który dodatkowo odstraszy owady.

Sprzątanie czasami nie wystarczy. Rozstaw specjalne pułapki na mole spożywcze. Wykonanie pułapki jest dziecinnie prosty wystarczy wymieszać ocet winny z winem wytrawnym. Innym sposobem jest zmieszanie octu z kilkoma kroplami olejku lawendowego, eukaliptusowego, goździkowego albo cytrynowego.