Jakie są metody konserwacji żywności?

Konserwacja żywności wydłuża jej trwałość i zapobiega psuciu się produktów spożywczych. Przede wszystkim ma na celu eliminacje lub zapobieganie namnażania się bakterii. Dzięki różnym metodom konserwacji jedzenie dłużej zachowuje swoje walory smakowe i zapachowe. Możemy je przechowywać bezpiecznie bez obawy przed zatruciem pokarmowym. Wyróżniamy kilka metod konserwacji żywności.

Mrożenie

Najbardziej popularna i najtańsza metoda konserwacji jedzenia. Warto wiedzieć, że mrożenie nie zapobiegnie psuciu żywności, ale znacznie spowolni ten proces. W rezultacie usypia bakterie. Zamrażalnik jest w każdej lodówce, co pozwala na bezpieczne mrożenie i przechowywanie żywności. Mrozić możemy prawie wszystkie produkty spożywcze. Chociaż nie powinno się mrozić produktów zawierających w składzie jajka, serów miękkich, potraw z majonezem, ugotowanego ryżu i ziemniaków. Bezwzględnie nie powinno się także zamrażać produktów wcześniej rozmrożonych. Grozi to poważnymi zatruciami pokarmowymi.

Wędzenie

Wykazuje działanie bakterio i grzybobójcze. Polega na okraszaniu żywności dymem w celu jego podsuszenia. Można wędzić mięso, ryby oraz sery.

Pasteryzowanie

Polega na gotowaniu żywności umieszczonej w zamkniętych szczelnie opakowaniach. Najczęściej do pasteryzacji używa się słoików. Można w ten sposób przygotowywać soki, dżemy, ogórki konserwowe i kiszone, kompoty, a także marynowane grzybki.

Suszenie

Polega na usuwaniu nadmiaru wody z żywności. Niewątpliwie zbyt duża jej ilość sprzyja psuciu się jedzenia. Aby dobrze ususzyć żywność należy usunąć z niej minimum 70 % wody. Najczęściej przygotowuje się tak suszone warzywa, owoce i grzyby.

Pakowanie próżniowe

Ostatnio stało się dostępne dla każdego. W wielu sklepach można kupić już specjalne maszynki do pakowana próżniowego. Przede wszystkim ten rodzaj konserwacji nie pozwala na utlenianiu się związków chemicznych w żywności, a to zapobiega namnażaniu drobnoustrojów.

Solenie

Polega na wydobywaniu soli z pożywienia. Razem z wodą usuwane są bakterie. Zabieg ten nazywa się inaczej peklowaniem. Obecnie pekluje się czasami mięso.