Robaki do jedzenia – pyszna alternatywa dla mięsa?

Jadalne robaki nie są już tylko ciekawostką, lecz realną alternatywą dla mięsa i ryb. Niektórzy upatrują w nich nawet przyszłości żywienia - są tanim i dobrym źródłem składników odżywczych. Czy rzeczywiście mogą być smaczne i pożywne? Przeczytaj i dowiedz się więcej o jadalnych owadach oraz ich zaletach! Jadalne robaki są pełne smaków i aromatów! Gdzie można kupić robaki do jedzenia? Okazuje się, że stają się coraz częściej elementem oferty znanych marketów. Odpowiednio ...

Czytaj więcej

Jakie są metody konserwacji żywności?

Konserwacja żywności wydłuża jej trwałość i zapobiega psuciu się produktów spożywczych. Przede wszystkim ma na celu eliminacje lub zapobieganie namnażania się bakterii. Dzięki różnym metodom konserwacji jedzenie dłużej zachowuje swoje walory smakowe i zapachowe. Możemy je przechowywać bezpiecznie bez obawy przed zatruciem pokarmowym. Wyróżniamy kilka metod konserwacji żywności. Mrożenie Najbardziej popularna i najtańsza metoda konserwacji jedzenia. Warto wiedzieć, że mrożenie nie zapobiegnie psuciu żywności, ale znacznie spowolni ten proces. W rezultacie usypia ...

Czytaj więcej

Piwo – właściwości zdrowotne trunku

Piwo posiada wiele właściwości zdrowotnych. Pite z umiarem, może wspomagać pracę naszego organizmu, a także zmniejszać ryzyko występowania niektórych schorzeń. Najzdrowsze dla naszego organizmu jest piwo niefiltrowane i niepasteryzowane. Charakteryzuje je przede wszystkim krótka data przydatności do spożycia i brak konserwantów w składzie. Takie piwa są bogatym źródłem witamin z grupy B. Jakie jeszcze inne dobroczynne właściwości można odnaleźć w złocistym płynie? Antynowotworowe właściwości piwa Niewiele osób wie, że chmiel zawarty w ...

Czytaj więcej

Dieta wegetariańska – zalety i wady

Dieta wegetariańska jest jedną z najzdrowszych diet. Dzięki wyeliminowaniu z codziennego menu mięsa zyskujemy przede wszystkim duże pokłady energii i lepszy nastrój. Oczywiście dieta wegetariańska wymaga odpowiedniego balansu i umiejętności stworzenia pełnowartościowych posiłków. Inną zaletą diety jest ochrona naszej planety, ponieważ produkcja mięsa na dużą skalę wymaga ogromnych nakładów wody i miejsca. To z kolei prowadzi do zanieczyszczania środowiska, gromadzenia odpadów i ścieków. Ogromna rzesza wegetarian przy wyborze diety kieruje ...

Czytaj więcej

Jeść zdrowo, czyli jak? Poznaj największe mity o zdrowym odżywianiu.

Zdrowe odżywianie w ostatnim czasie znacznie zyskało na popularności.  Przez to na jego temat pojawiło się wiele krzywdzących mitów, które mogą zaszkodzić osobom niedoświadczonym w tym obszarze, które dopiero co zaczynają swoją przygodę ze zdrowym jedzeniem. Poznaj największe mity o tym jak jeść zdrowo. Nie należy jeść po 18! Kto z nas nie słyszał tego zdania? Ciężko znaleźć taką osobę, a okazuje się, że ma ono niewiele wspólnego z prawdą. Nie powinniśmy ...

Czytaj więcej

Dieta dla mózgu – sprawdź czego unikać, aby wzmocnić koncentrację

Zdrowe odżywianie wielu osobom kojarzy się raczej z utratą nadprogramowych kilogramów czy dążeniem do wymarzonej smukłej sylwetki. Należy jednak pamiętać, że pełnowartościowe i zbilansowane posiłki mają również ogromny wpływ na pracę mózgu i procesy poznawcze. Niewłaściwa dieta może powodować problemy ze skupieniem, koncentracją, odpornością czy samopoczuciem. Dobrze odżywiony mózg odwdzięczy się za wartościowe składniki, sprawnym działaniem. Sprawdź czego w diecie unikać, aby wzmocnić koncentrację. Jednym z kluczowych elementów, który należy wyeliminować ...

Czytaj więcej
mrożenie produktów

Mrożenie produktów – zasady jak prawidłowo mrozić produkty

Mrożenie produktów wydaje się banalne. Wystarczy włożyć do zamrażalki i już. Jednak nie jest to do końca tak. Jeżeli chcesz bezpiecznie przechowywać żywność i tworzyć zapasy, musisz się nauczyć poprawnie mrozić produkty spożywcze. Zamrożone produkty zachowują wszystkie wartości odżywcze. Mrozić można dosłownie wszystko - warzywa i owoce, dania gotowane, zupy, sosy. Prawidłowo zamrożona żywność po rozmrożeniu smakuje tak samo, jak świeżo ugotowane potrawy. Latem cieszymy się smakiem sezonowych warzyw i ...

Czytaj więcej