Zdrowotne właściwości kawy

Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez gorącego kubka kawy. Większość z nas tuż po przebudzeniu rozpoczyna dzień od czarnej kawy. Oprócz właściwości pobudzających kawa posiada także inne dobroczynne substancje. Zapobiega także powstawaniu niektórych schorzeń. Czy kawa bywa też szkodliwa?

Kawa poprawia nastrój

Kawa posiada właściwości antystresowe. Zarówno jej zapach jak i smak skutecznie poprawia nastrój. Kofeina znajdująca się w kawie pobudza nas do działania, a dobroczynne właściwości napoju poprawiają nastrój. Badania dowodzą, że wypicie kawy podnosi poziom serotoniny i dopaminy czy wykazuje ona właściwości antydepresyjne. Dlatego jeszcze chętniej sięgamy po nią w długie jesienne i zimowe dni.

Niewiele osób wie, że kawa wykazuje podobne działanie jak afrodyzjak. Po wypiciu filiżanki czarnego napoju nabieramy ochoty na sex. Mężczyźni, którzy piją kilka filiżanek kawy dziennie nie mają problemów z potencją. Częściej problem ten dotyka panów, którzy nie są miłośnikami kofeiny.

Według badań wypicie jednej filiżanki kawy dziennie obniża ryzyko wystąpienia cukrzycy nawet o 7%.

Inne zalety picia kawy

Picie kawy w rozsądnych ilościach wpływa korzystnie na pracę serca i poprawia krążenie krwi. Zwiększa przepływ krwi w naczyniach krwionośnych nawet o 30%.

Niewiele osób wie, że picie kawy pozwala obniżyć aż o 60% ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona. Kofeina zawarta w kawie i podawana organizmowi regularnie zapobiega w dużym stopniu tej nieuleczalnej chorobie neurologicznej.

Dobra wiadomość dla osób, które chcą zrzucić trochę z wagi. Kawa przyspiesza przemianę materii i nawet o 20% potrafi przyspieszyć proces spalania tkanki tłuszczowej.

Kawa zawiera mnóstwo antyoksydantów, badania dowodzą, że może ich być nawet około tysiąca. To o wiele więcej niż znajduje się w zielonej herbacie. Antyoksydanty są bardzo ważne dla organizmu gdyż wykazuje działanie antynowotworowe.

Może Ci się również spodobać

Brak motywacji

Czy każdy może przejść na weganizm?

Jak poradzić sobie z czkawką?

Robaki do jedzenia – pyszna alternatywa dla mięsa?