mrożenie produktów

Mrożenie produktów – zasady jak prawidłowo mrozić produkty

Mrożenie produktów wydaje się banalne. Wystarczy włożyć do zamrażalki i już. Jednak nie jest to do końca tak. Jeżeli chcesz bezpiecznie przechowywać żywność i tworzyć zapasy, musisz się nauczyć poprawnie mrozić produkty spożywcze. Zamrożone produkty zachowują wszystkie wartości odżywcze. Mrozić można dosłownie wszystko –  warzywa i owoce, dania gotowane, zupy, sosy. Prawidłowo zamrożona żywność po rozmrożeniu smakuje tak samo, jak świeżo ugotowane potrawy.

Latem cieszymy się smakiem sezonowych warzyw i owoców. Co jednak możemy zrobić, by zimą też zjeść coś zdrowego i pysznego? Możemy zrobić przetwory albo zamrozić ulubione owoce czy warzywa.

Mrozimy nie tylko warzywa i owoce. Często do zamrażalników trafiają domowe obiady, produkty smażone czy pieczone. Mrożone jedzenie jest tak samo pyszne i zdrowe, jak świeże, ale pod warunkiem, że prawidłowo go zamrozisz. Pamiętaj o tym, że żywność w zamrażalniku też może się zepsuć. Mrożenie nie zabija bakterii. Jak zatem mrozić produkty spożywcze?


Mrożenie – prawidłowe przygotowanie produktów

Właściwe przygotowanie produktów do mrożenia to gwarancja zachowania smaku i substancji odżywczych. Warzywa i owoce przed mrożeniem należy dokładnie umyć i odrzucić obite czy zmiażdżone. Następnie musimy je dobrze osuszyć. Pamiętaj o tym, by warzywa i owoce nie namaczać zbyt długo w wodzie. Mogą utracić substancje odżywcze i walory smakowe.

Jeżeli chcesz zamrozić mięso, musisz go dokładnie umyć. Pamiętaj, by nie namaczać mięsa w wodzie. Przed włożeniem do zamrażalnika, najlepiej podzielić go na porcje, by później nie musiałeś rozmrażać całego kawałka. Ryby przed zamrażaniem musimy wypatroszyć i oczyścić z łusek. 

W przypadku grzybów dokładnie je myjemy, osuszamy i czyścimy. Niektóre grzyby wymagają gotowania przed mrożeniem. Gotujemy nie dłużej niż 10 minut, by nie straciły smaku i zapachu.

Gruszki i jabłka myjemy, kroimy, usuwamy gniazda nasienne. Owoce, które mają pestki, należy obrać i wyjąć pestki. Owoce leśne myjemy i usuwamy szypułki.

W przypadku warzyw postępujemy tak samo, jak z owocami. Myjemy, kroimy, obieramy, jeśli skórka nie nadaje się do jedzenia.


Obróbka cieplna produktów spożywczych

Blanszowanie to najlepszy sposób na zachowanie świeżości i chrupkości ugotowanych warzyw i owoców. Obróbka cieplna zapobiega rozwojowi bakterii. Polega na zanurzeniu żywności na kilka minut we wrzątku. Po czym warzywa i owoce należy schłodzić w zimnej wodzie. Do blanszowania nadają się wyłącznie duże owoce. Po blanszowaniu owoce i warzywa musimy dokładnie osuszyć. Temperatura żywności, którą chcemy zamrozić, powinna być taka sama, jak pokojowa.


Mrożenie – wybór opakowania

Nigdy nie wkładaj jedzenia, które chcesz zamrozić, do zwyczajnych torebek foliowych. Najlepiej postawić na plastikowe torebki strunowe, które nadają się do wielokrotnego użycia. Nigdy nie pękną pod wpływem niskich temperatur. Nie używaj szkła do mrożenia.

Jeżeli chcesz, aby warzywa i owoce, po rozmrożeniu wyglądały apetycznie, rozłóż je na tackach. Tacki włóż do zamrażalnika, a później przełóż żywność do torebek.

Żywność najlepiej układać ciasno, by zamrażalnik pracował bez zarzutów. Również warto przechowywać produkty w różnych szufladach. W przeciwnym razie zapachy się skrzyżują.


Dzielenie jedzenia na porcje

Zanim włożysz żywność do zamrażalnika, podziel ją na mniejsze porcje. Dzięki temu rozmrozisz tyle, ile będziesz potrzebować do przygotowania posiłku. Nic się nie zmarnuje, bo jedzenie po rozmrożeniu trzeba jak najszybciej zjeść


Mrożenie – podpisz produkty 

Po włożeniu jedzenia do torebki strunowej czy pojemnika koniecznie ją opisz. Co powinien zawierać tego typu opis? Datę włożenia i oczywiście nazwę produktu, na przykład sos grzybowy, wieprzowina. Jemy najpierw to, co dłużej leży w zamrażalniku.

Ile można przechowywać poszczególne produkty spożywcze?

Każdy produkt, nawet zamrożony, ma datę przydatności do spożycia:

  • Mięso gotowane – od 4 do 6 miesięcy
  • Pieczywo – do 4 miesięcy
  • Kurczak – około 10 miesięcy
  • Wołowina – około roku
  • Wieprzowina – pół roku
  • Ryby – do 7 miesięcy

Podsumowując, jeśli zamrozimy odpowiednio produkty, po ich odmrożeniu będziemy cieszyć się zarówno walorami smakowymi, jak i pełnowartościowymi składnikami, jakie one mają. Każda Pani Domu powinna znać, zasady mrożenia poszczególnych produktów. 

Może Ci się również spodobać

melisa

Melisa – właściwości lecznicze i działanie

paprotka

Paprotka domowa – zasady pielęgnacji, uprawa, choroby

ubezpieczenie mieszkania

Ubezpieczenie mieszkania – czy warto i dlaczego?

żurejk zakwas

Domowy zakwas na żurek – krok po kroku