Jak zaprojektować kuchnię?

Zastanawiasz się nad tym, jak zaprojektować kuchnię? Projektowanie kuchni to trudny temat. Można nawet pokusić się o stwierdzenie, zgodnie z którym wiele osób nie do końca zdaje sobie z tego sprawę. Własne oczekiwania Niektórzy mogą powiedzieć, że wszystko sprowadza się do własnych oczekiwań, ale mówienie o własnych oczekiwaniach jest zbyt dużym uproszczeniem. Na wstępie należy odpowiedzieć sobie na pytanie, ile osób mieszka/będzie mieszkać ze mną? Jeżeli w mieszkaniu jest/będzie jedna osoba, wtedy ...

Czytaj więcej

Czy każdy może przejść na weganizm?

Weganie podobnie jak wegetarianie wykluczają ze swojej diety mięso. Jednak weganie idą o krok dalej i rezygnują ze spożywania także produktów pochodzenia zwierzęcego. Czy warto zostać weganinem? Kto może zostać weganinem? Weganizm to inaczej restrykcyjny wegetarianizm. Przede wszystkim weganie całkowicie wykluczają ze swojej diety produkty odzwierzęce. Zabroniono w diecie spożywania nabiału, czyli mleka, serów i jego przetworów. Niedopuszczalne jest także jedzenie jajek i miodu. Przed podjęciem decyzji o przejściu na weganizm warto ...

Czytaj więcej

Jeść zdrowo, czyli jak? Poznaj największe mity o zdrowym odżywianiu.

Zdrowe odżywianie w ostatnim czasie znacznie zyskało na popularności.  Przez to na jego temat pojawiło się wiele krzywdzących mitów, które mogą zaszkodzić osobom niedoświadczonym w tym obszarze, które dopiero co zaczynają swoją przygodę ze zdrowym jedzeniem. Poznaj największe mity o tym jak jeść zdrowo. Nie należy jeść po 18! Kto z nas nie słyszał tego zdania? Ciężko znaleźć taką osobę, a okazuje się, że ma ono niewiele wspólnego z prawdą. Nie powinniśmy ...

Czytaj więcej
żurejk zakwas

Domowy zakwas na żurek – krok po kroku

Żurek to tradycyjna polska zupa, uwielbiana przez miliony Polaków. Nazwa żurek pochodzi od słowa „sauer”, które w tłumaczeniu z jęz.niem. oznacza kwaśny. Może być podawany zarówno na co dzień, jak i na święta. Przyrządzany jest na bazie bulionu\wywaru mięsnego. Tradycyjne dodatki do żurku to biała kiełbasa i boczek. Na Wielkanoc ewentualnie do zupy możemy dodać jajko na twardo, a na Boże Narodzenie – grzyby. Zakwas na żurek to podstawowy składnik, bez ...

Czytaj więcej