żurejk zakwas

Domowy zakwas na żurek – krok po kroku

Żurek to tradycyjna polska zupa, uwielbiana przez miliony Polaków. Nazwa żurek pochodzi od słowa „sauer”, które w tłumaczeniu z jęz.niem. oznacza kwaśny. Może być podawany zarówno na co dzień, jak i na święta. Przyrządzany jest na bazie bulionu\wywaru mięsnego. Tradycyjne dodatki do żurku to biała kiełbasa i boczek. Na Wielkanoc ewentualnie do zupy możemy dodać jajko na twardo, a na Boże Narodzenie – grzyby.

Zakwas na żurek to podstawowy składnik, bez którego niemożliwie wyobrazić sobie pysznej kwaśnej zupy. Możesz go kupić w sklepie albo przyrządzić samodzielnie. Samodzielnie przygotowany zakwas można wykorzystać od razu do przygotowania zupy. Możesz też przelać do słoja i wstawić do lodówki.

Zakwas na żurek: krok po kroku

Zakwas na żurek to sfermentowana mieszanka mąki razowej (żytniej) i wody. Do fermentacji dochodzi pod wpływem działania bakterii mlekowych. Przygotowanie zakwasu w domu jest proste i mało kłopotliwe.

Składniki:

  • 1 szklanka (albo 5-6 łyżek) mąki żytniej z pełnego ziarna (typ 2000);
  • 500-700 ml ciepłej, przegotowanej wody (3-4 szklanki);
  • 4-5 ząbków czosnku;
  • 3 liści laurowe;
  • 5-10 ziaren ziela angielskiego;
  • można też dodać kilka ziarenek pieprzu czarnego.

Jak przygotować:


  1. Na początku musimy wsypać mąkę razową do słoika. Może to być słoik jednolitrowy, poprzednio umyty i wyparzony.
  2. Następnie stopniowo wlewamy ciepłą, przegotowaną wodę. Pamiętaj, aby cały czas mieszać łyżką mąkę, by dobrze się rozpuściła.
  3. Czosnek, który należy obrać i zmiażdżyć wraz z pozostałymi przyprawami wrzucamy do słoika. Całość dokładnie wymieszać.
  4. Słój przykrywamy gazą\lnianą ścierką\papierowym ręcznikiem. Nie zakręcaj słoika, bo zakwas do wymiany gazów potrzebuje dostępu powietrza.
  5. Słoik odstawiamy na 5-7 dni w ciemne, ciepłe miejsce (temperatura 22-24° Celsjusza). Pamiętaj o tym, by codziennie zamieszać go drewnianą łyżką.
  6. Aby przyśpieszyć proces fermentacji, można dodać łyżkę zakwasu na chleb albo sok z kiszonych ogórków.
  7. Gdy zakwas ma ładny kwasowy zapach, to oznacza, że jest już gotowy.
  8. Przelewamy zakwas do butelki czy słoika i wstawiamy do lodówki. Gotowy zakwas można przechowywać przez ok. 14 dni.

Smacznego! 

Może Ci się również spodobać

Marketing społeczny szansą na zdobycie przewagi konkurencyjnej

Jak zwiększyć zasięg na TikToku?

melisa

Melisa – właściwości lecznicze i działanie

paprotka

Paprotka domowa – zasady pielęgnacji, uprawa, choroby