Spożywanie posiłków
Spożywanie posiłków to coś, co prawdopodobnie wszyscy lubimy. Nie ma też się czemu dziwić, choć trzeba przyznać, że nieodpowiednie jedzenie może powodować pewne kłopoty. Niemniej jednak nie o tym będzie teraz mowa.
Co jemy?
Czy zdajemy sobie sprawę z tego, co jemy? Można zaryzykować stwierdzenie, zgodnie z którym o wielu rzeczach nie mamy pojęcia.
Weźmy sobie pod uwagę choćby jabłka – przeciętny człowiek zjada średnio 70 jabłek. Gdyby te 70 jabłek położyć na wodzie, to żadne by nie zatonęło, ponieważ posiadają w składzie 25% powietrza. Można byłoby też wyprodukować niemal 2 litry cydru (36 jabłek = 1 litr).
Nie ma też co ukrywać, że często słyszy się o zepsutych produktach. Wiadomo, że produkty się psują, ale wypada przypomnieć, że nie dotyczy to wszystkich propozycji. Krótko mówiąc, nie psuje się miód. Trzeba też przyznać, że wyprodukowanie kilograma miodu wymaga sporej pracy. Dość powiedzieć, że do wyprodukowania kilograma miodu konieczne jest oblecenie czterech milionów kwiatów. Można również spojrzeć na sytuację z innej strony – pszczoły muszą przemierzyć odległość, która odpowiada czterokrotnemu okrążeniu ziemi. Trochę niespodziewane, prawda?
Dobrze też zatrzymać się przy tym, że marchewka kojarzy się z pomarańczowym kolorem. Skojarzenie jest zrozumiałe, ale warto wiedzieć, że warzywo to było kiedyś fioletowe lub białe. Zmiana koloru miała miejsce już stosunkowo dawno temu – chodzi o przełom XVI i XVII wieku. Do zmiany koloru doszło w Holandii, a wszystko działo się za sprawą skrzyżowania upraw. Warto również pamiętać, że marchewka i szpinak to warzywa, które powinno się gotować (są wtedy bardziej odżywcze). Wypada jeszcze dodać, że spożycie marchewki to 200% dziennego zapotrzebowania na witaminę A.
Oczywiście to tylko niewielka część tego, o czym należy pamiętać.