Alergia pokarmowa – jakie występują najczęściej?

alergia

Photo by nastya_gepp/ Pixabay

Alergia pokarmowa jest niezwykle powszechna. W rzeczywistości alergie dotykają one około 5% dorosłych i 8% dzieci – i odsetek ten rośnie. Co ciekawe, chociaż każdy pokarm może wywoływać alergię, większość alergii pokarmowych jest wywoływana przez zaledwie osiem pokarmów. Przedstawimy 5 najczęściej występujących.

Co to jest alergia pokarmowa?

Alergia pokarmowa to stan, w którym niektóre pokarmy wywołują nieprawidłową odpowiedź immunologiczną. Jest to spowodowane błędnym rozpoznaniem przez układ odpornościowy niektórych białek w żywności jako szkodliwych. Twoje ciało następnie podejmuje szereg środków ochronnych, w tym uwalnianie substancji chemicznych, takich jak histamina, która powoduje stan zapalny.

Alergia pokarmowa – objawy

U osób z alergią pokarmową nawet narażenie na bardzo małe ilości problematycznej żywności może wywołać reakcję alergiczną. Objawy mogą wystąpić w dowolnym miejscu od kilku minut po zjedzeniu do kilku godzin później i mogą obejmować niektóre z następujących:

  • Obrzęk języka, ust lub twarzy
  • Trudności w oddychaniu
  • Niskie ciśnienie krwi
  • Wymioty
  • Biegunka
  • Pokrzywka
  • Swędząca wysypka

Alergia na mleko krowie

Alergię na mleko krowie obserwuje się najczęściej u niemowląt i małych dzieci, zwłaszcza gdy były one narażone na działanie białka mleka krowiego przed ukończeniem szóstego miesiąca życia. To jedna z najczęstszych alergii dziecięcych, dotykająca 2–3% niemowląt i małych dzieci. Jednak około 90% dzieci wyrośnie z tego stanu przed ukończeniem trzeciego roku życia. U osób dorosłych występuje bardzo rzadko.

Reakcja organizmu występuje w ciągu 5-30 minut po spożyciu mleka. Występują objawy, takie jak obrzęk, wysypka, pokrzywka, wymioty, a w rzadkich przypadkach anafilaksja.

W przypadku postawienia diagnozy alergii na mleko krowie jedynym sposobem leczenia jest unikanie mleka krowiego i pokarmów, które je zawierają. Obejmuje to wszelkie potrawy lub napoje zawierające mleko:

  • Mleko w proszku
  • Ser
  • Masło
  • Margaryna
  • Jogurt
  • Lody

Jajka

Alergia na jajka jest drugą najczęstszą przyczyną alergii pokarmowej u dzieci. Jednak 68% dzieci uczulonych na jajka wyrasta z alergii do 16 roku życia.

Objawy obejmują:

  • Zaburzenia trawienne, takie jak ból brzucha
  • Reakcje skórne, takie jak pokrzywka lub wysypka
  • Problemy z oddychanie
  • Anafilaksja (rzadko)

Co ciekawe, można być uczulonym na białka jaj, ale nie na żółtka i odwrotnie. Dzieje się tak, ponieważ białka w białkach i żółtkach jaj nieznacznie się różnią.

Podobnie jak w przypadku innych alergii, w leczeniu alergii na jajka stosuje się dietę bez jajek. Jednak nie musisz unikać wszystkich pokarmów zawierających jajka, ponieważ podgrzewanie jajek może zmienić skład białek powodujących alergie. Może to powstrzymać twoje ciało przed postrzeganiem ich jako szkodliwych.

Alergia na orzechy

Jest to bardzo powszechna alergia pokarmowa. Obejmuje ona takie orzechy jak:

  • orzechy brazylijskie
  • migdały
  • orzechy nerkowca
  • Pistacje
  • włoskie
  • orzechy ziemne

Osoby z alergią na orzechy będą również uczulone na produkty spożywcze zawierające te orzechy, takie jak masła orzechowe i oleje.

Takim osobom zaleca się unikanie wszystkich rodzajów orzechów, nawet jeśli są uczuleni tylko na jeden lub dwa rodzaje. Dzieje się tak, ponieważ uczulenie na jeden rodzaj orzechów zwiększa ryzyko wystąpienia alergii na inne rodzaje orzechów.

W przeciwieństwie do niektórych innych alergii alergia na orzechy jest zwykle stanem trwającym całe życie. Jest to też powód najczęstszych śmierci z powodu wystąpienia anafilaksji. Dlatego zaleca się takim osobom noszenia zawsze przy sobie zastrzyku z adrenaliny.

Adrenalina to naturalnie występujący hormon, który podany we wstrzyknięciu osobom z ciężką reakcją alergiczną może odwrócić skutki alergii i uratować życie.

Owoce morza

Alergia na skorupiaki jest wywoływana przez organizm atakujący białka z rodzin skorupiaków i mięczaków. Przykłady skorupiaków obejmują:

  • Krewetka
  • Krewetki
  • Rak
  • Homar
  • Kałamarnica
  • Przegrzebki

Najczęstszym wyzwalaczem alergii na owoce morza jest białko zwane tropomiozyną. Inne białka, które mogą odgrywać rolę w wyzwalaniu odpowiedzi immunologicznej, to kinaza argininowa i lekki łańcuch miozyny.

Objawy alergii na skorupiaki zwykle pojawiają się szybko i są podobne do innych alergii pokarmowych.

Alergia na skorupiaki nie ustępuje z czasem, więc większość osób z tą chorobą musi wykluczyć wszystkie skorupiaki z diety, aby uniknąć reakcji alergicznej.

Co ciekawe, nawet opary powstające podczas gotowania skorupiaków mogą wywołać alergię na skorupiaki u osób uczulonych. Oznacza to, że wielu osobom zaleca się również unikanie przebywania w pobliżu owoców morza podczas gotowania.

Soja

Najczęściej występuje u dzieci poniżej 3 lat. Alergię wywołuje białko występujące w soi. Większość dzieci dotkniętych tym rodzajem alergii wyrasta z niej.

Objawy mogą obejmować swędzenie, mrowienie w ustach i katar po wysypkę i astmę lub trudności w oddychaniu. W rzadkich przypadkach alergia na soję może również powodować anafilaksję.

Co ciekawe, niewielka liczba dzieci uczulonych na mleko krowie jest również uczulona na soję. Typowe czynniki wywołujące alergię na soję to soja i produkty sojowe, takie jak mleko sojowe lub sos sojowy. Ponieważ soja występuje w wielu produktach spożywczych, ważne jest, aby czytać etykiety żywności.

Jeśli podejrzewasz, że masz alergię pokarmową, ważne jest, aby porozmawiać z lekarzem, który zleci odpowiednie testy skórne.