Czy każdy może przejść na weganizm?
Weganie podobnie jak wegetarianie wykluczają ze swojej diety mięso. Jednak weganie idą o krok dalej i rezygnują ze spożywania także produktów pochodzenia zwierzęcego. Czy warto zostać weganinem?
Kto może zostać weganinem?
Weganizm to inaczej restrykcyjny wegetarianizm. Przede wszystkim weganie całkowicie wykluczają ze swojej diety produkty odzwierzęce. Zabroniono w diecie spożywania nabiału, czyli mleka, serów i jego przetworów. Niedopuszczalne jest także jedzenie jajek i miodu. Przed podjęciem decyzji o przejściu na weganizm warto zasięgnąć konsultacji lekarskiej. Lekarz powinien zlecić badania i dać zielone światło dla zmiany diety na weganizm. Porada lekarska to nie wszystko, najlepiej udać się jeszcze do dietetyka w celu ułożenia przykładowego menu oraz uzyskania praktycznych porad żywieniowych.
Zalety diety wegańskiej
Wpływ diety wegańskiej na organizm człowieka został potwierdzony wieloma badaniami. Odpowiednio zbilansowana dieta wegańska może być stosowana przez wszystkie zdrowe osoby. Weganami mogą być także dzieci, młodzież, kobiety w ciąży i osoby starsze. Przede wszystkim stosowanie diety wegańskiej wymaga posiadania dużej wiedzy o tym sposobie żywienia. Należy także stosować suplementacje witaminami B12, D3, a u niektórych osób także żelazem, wapnem i cynkiem.
Odpowiednio zbilansowana dieta wegańska niesie ze sobą wiele zdrowotnych korzyści. Zmniejsza ryzyko otyłości, cukrzycy typu 2, nadciśnienia oraz chorób układu krążenia. Ogranicza także rozwój niektórych chorób nowotworowych, takich jak: rak jelita grubego, płuc i piersi. Weganizm wpływa korzystnie na pracę trzustki i pęcherzyka żółciowego. Zmniejsza ryzyko występowania próchnicy, hemoroidów oraz problemów z zaparciami. Zazwyczaj pozwala na zachowanie szczupłej sylwetki ciała.
Wady weganizmu
Dieta wegańska pomimo swoich licznych zalet nie może być stosowana u każdego. Przeciwwskazaniami do jej stosowania są występujące choroby jelit i autoimmunologiczne. Specjalnie skomponowaną dietę powinni mieć sportowcy, dzieci, młodzież, kobiety w ciąży, osoby starsze i wszyscy wykonujący zawody wymagające dużego zapotrzebowania energetycznego.
Nieprawidłowo dobrana dieta wegańska może przyczynić się do braków w organizmie witamin i składników mineralnych. Najczęściej są to niedobory związane z brakiem witaminy B12, D, wapna, cynku i żelaza. To z kolei może prowadzić do chorób takich jak: krzywica, osteoporoza, anemia, zaburzeń hormonalnych i neurologicznych.